Αναζητώντας τον Πρώτο Οδυσσέα

Από την Κύθνο στην Ιβηρική

Του Νίκου Κορρέ

Επιμέλεια κειμένου /ψηφιοποίηση: Άρτεμις Καμαρινέα

Οι ιστορίες του γενναίου Οδυσσέα, γαλούχησαν γενιές και γενιές ανθρώπων από το 800 πΧ. έως σήμερα και θα το κάνουν στους αιώνες των αιώνων. Πάντα θα εμπνέουν αμέτρητο πλήθος από ζωγράφους, επιστήμονες, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές, μουσικούς, όπως το τραγούδι των Cream που ακούμε αυτή τη στιγμή. Όπως το έργο σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου του Στάνλεϋ Κιούμπρικ «2001 η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Οδυσσέας, λέξη εμβληματική. Ο άνθρωπος, ο αναζητητής του Αγνώστου. Αυτός που εναντιώνεται στους Θεούς, όταν πρέπει να υπερασπιστεί το δίκιο του και τις επιλογές του.

Πολυμήχανος, πανέξυπνος και πονηρός, ένας τυχοδιώκτης μαθημένος να ξεπερνά κάθε δυσκολία που βάζουν μπροστά του οι δυνάμεις της Φύσης και της Τύχης. Ο καπετάνιος – ηγέτης που αγωνίζεται να σώσει εαυτό και πλήρωμα στην πορεία για την Ιθάκη.

Αυτή η προσωπικότητα που χτίστηκε μέσα στην αλμύρα των Ελληνικών θαλασσών, έχει μακριές και βαθιές ρίζες.

Αναζητώντας τον πρώτο Οδυσσέα; Καλά, θα μπορούσε κανείς ν’ αναρωτηθεί: πόσοι Οδυσσείς υπήρξαν;

Εμείς γνωρίζουμε αυτόν τον άνδρα τον πολυμήχανο, που αφού έπεσε το κάστρο της Τροίας και θαλασσοδάρθηκε 10 ολόκληρα χρόνια στα πέλαγα, πλέοντας πάντα ενάντια στις επιθυμίες του θεού Ποσειδώνα.

Εμείς γνωρίζουμε αυτόν που μας σύστησε ο αξεπέραστος επικός ποιητής Όμηρος.


 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΔΥΣΣΕΑ

odisseas


Αφήστε μια απάντηση