Ανακαλύπτοντας την προϊστορική Κύθνο

Ο σημαντικός ρόλος της Κύθνου στην εξέλιξη της εποχής του χαλκού και η μεγάλη προσφορά των Δρυόπων στον πολιτισμό του Αιγαίου

Καρπός ενός οδοιπορικού που κυριολεκτικά μέσα από την αναζήτηση προϊστορικών τοποθεσιών όπου τεκμηριώνουν το άγνωστο παρελθόν της Κύθνου μέσα από βιβλία και έρευνες. Όταν λέω «άγνωστο» εννοώ άγνωστο στους πολλούς, γιατί τελικά, τι είναι η αρχαιολογία όταν δεν επικοινωνεί τις ανακαλύψεις της στο λαό του κάθε τόπου, αλλά περιορίζεται στους ειδικούς και μόνον αυτούς?

Εδώ και 80.000 χρόνια, γιά άλλους 100 – 120.000 χρόνια, είμαστε ίδιοι. Εσείς – εγώ και τα 6 δις. κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Ίδιες οι συνήθειές μας, ίδιες οι αντιδράσεις μας, ίδιοι οι φόβοι, οι πόθοι μας και οι ανησυχίες μας.

Τα μέσα έχουν αλλάξει και η τεχνολογία έχει αλλάξει, τόσο γρήγορα τα τελευταία 100 χρόνια, που το βιολογικό και συναισθηματικό ρολόι του οργανισμού μας δεν μπορεί να συντονιστεί σ’ αυτούς τους ρυθμούς.

Όλοι θυμόμαστε από τις αφηγήσεις των παπούδων και των γιαγιάδων μας πρίν έρθει ο ηλεκτρισμός στο νησί, τις συνθήκες της ζωής και τους ρυθμούς του τότε.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω, αλλά να εντάξουμε την γνώση και την εξέλιξη σε ανθρώπινα μέτρα, όπως οι πολιτισμοί της προϊστορίας, που εμπρός σε κάθε πρόκληση του περιβάλλοντος και της εξέλιξης της κοινωνίας, αντιδρούσαν προοδευτικά.

Ανακαλύπτοντας την προϊστορική Κύθνο λοιπόν. Ας την ανακαλύψουμε, γιατί πολύ έχει αμφισβητηθεί αυτό το νησί. Το θεωρούσαν έρημο πριν από την πρώτη χιλιετία π.Χ. Ο Αιγαιακός χώρος θεωρείτο πολιτιστικά ανύπαρκτος και όλα έλεγαν ότι άρχισαν με την κάθοδο των Δωριέων το 1.100 π.Χ. και με δάνεια και εισβολές από την Ανατολή.

Η εικόνα για το Αιγαίο άλλαξε, όταν οι πρωτοπόρες έρευνες των αρχαιολόγων στο τέλος του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, έριξαν φως στο σκηνικό.

Η κατάσταση αυτή όμως για την Κύθνο, καλά κρατούσε. Έπρεπε να έρθει ο Ιούλιος του 1972 για να μεταβληθεί η υποτιμημένη εικόνα της και η προσφορά της στο προϊστορικό Αιγαίο. Ο Kenneth Honeya ένας Αμερικανός ερευνητής, επισκέπτεται τον Μαρουλά και η μελέτη του δημοσιεύεται στην American Journal of Archaeology. Έτσι η Κύθνος κάνει την είσοδό της στο χώρο της απώτερης προϊστορίας.

Διάλεξη του Νίκου Κορρέ στην πλατεία του Αγ. Σάββα στην Χώρα της Κύθνου στις 18/08/11.

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου.

Βιντεοσκόπηση Άγγελος Αποστολόπουλος.

 

Αφιερωμένο σε όλους τους άγνωστους Προμηθείς της Ιστορίας,που έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση με αρσενικό κατά την χύτευση του χαλκού.

 

Προλογίζει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Κύθνου Γιώργος Αγιουτάντης και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Γιαννακός.

 

pik01


ανακαλύπτοντας την προϊστορική Κύθνο

Αφήστε μια απάντηση