Βραβείο της Ε.Ε για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Europa Nostra 2017 στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Καρθαίας Κέας

Βραβείο της Ε.Ε για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Europa Nostra 2017 στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Καρθαίας Κέας

Η αρχαία Καρθαία, μια από τις τέσσερις πόλεις-κράτη της αρχαίας Κέας, στα Νοτιοανατολικά της, άνθισε στην Αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, με αποτέλεσμα τόσο το φυσικό της περιβάλλον όσο και η ρυμοτομία της αρχαίας πόλης να διατηρηθούν αλώβητα, ως τις μέρες μας. Τα κατάλοιπα της πόλης, ναοί και δημόσια κτήρια, ταφές και οικίες, οδοί και κρήνες, είναι σήμερα προσβάσιμα μόνο μέσω ενός πυκνού δικτύου λιθόστρωτων μονοπατιών και δια θαλάσσης.

Η απομόνωση της θέσης, που λειτούργησε καταλυτικά για την προστασία της, αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τις υποδειγματικές εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν εκεί στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ υπό τη διεύθυνση της Επιστημονικής Επιτροπής Μνημείων Κέας (ΤΔΠΕΑΕ, ΔΙΠΚΑ). Όπως επεσήμανε και η κριτική επιτροπή της Europa Nostra «Η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη θέση εμπλούτισε την κατανόηση εκ μέρους μας του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε αυτήν και έκανε προσβάσιμο αυτό που, πριν από την επέμβαση, ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο. Η δημιουργία αυτού του αρχαιολογικού πάρκου για μία θέση του 5ου αι. π.Χ. αποτελεί ένα εξαίρετο μάθημα για την ανακάλυψη και ανάδειξη του Κλασικού τοπίου στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν οξεία αντίληψη της σημασίας της θέσης και ανέκτησαν τον σύνδεσμο μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου, ο οποίος υπήρξε θεμελιώδης για την αρχαία κοινωνία που έζησε εδώ»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εκφράζει την χαρά της για το Ευρωπαϊκό βραβείο που έλαβε ένας αρχαιολογικός χώρος των Κυκλάδων. Τα θερμά συγχαρητήρια στην Επιστημονική Επιτροπή, το προσωπικό του έργου και σε όσους συνέβαλλαν σε αυτό είναι αυτονόητα, όπως και η μεγάλη ευθύνη που προκύπτει για την Εφορεία Κυκλάδων για την διαχείριση του χώρου.

καρθαια 7

καρθαια 6

καρθαια 5

καρθαια 4

καρθαια 3

καρθαια 2

καρθαια 1


Αφήστε μια απάντηση