Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ταυτότητα

 

Η Κύθνος  φιλοξενεί τους κατοίκους της  11.000 χρόνια τώρα.

 

Από  την 9η χιλιετία π.Χ. έως και σήμερα. Τότε, που οι πρώτοι ναυτικοί του Αιγαίου αναζητώντας τον πολύτιμο οψιανό στο δρόμο για τη Μήλο, διαπίστωσαν ότι ήταν ένα νησί ιδανικό για εγκατάσταση. Στον Μαρουλά, κοντά στα Λουτρά, από ότι γνωρίζουμε  μέχρι σήμερα, θα ιδρύσουν τον πρώτο στην ιστορία του Αιγαίου, αλλά και όλης της Μεσογείου, υπαίθριο μόνιμο οικισμό. Επίσης, θάβουν τους νεκρούς τους με ιδιαίτερη επιμέλεια. Οι εποχές αλλάζουν και οι νεολιθικοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα στήσουν τις μικρές εγκαταστάσεις τους σε αρκετά σημεία του νησιού με τις άφθονες  πηγές, το ήπιο κλίμα και την εύφορη γη. Όμως τα αρσενικούχα μεταλλεύματα του χαλκού θα τραβήξουν την προσοχή των αναζητητών  μεταλλευμάτων και μεταλλουργών της 3ης χιλιετίας  π.Χ.

Είμαστε πλέον στην Εποχή του  Χαλκού και το θαυμαστό νέο υλικό, ο χαλκός, είναι περιζήτητο. Στις Σκουριές στην Β.Α Κύθνο, πολλές χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καμίνευσης δείχνουν το μέγεθος  και την διάρκεια αυτής της εγκατάστασης. Πολλές μικρότερες υπάρχουν  και σε άλλα σημεία της Κύθνου. Σε αυτό, που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν Ύστερη Χαλκοκρατία (Μυκηναϊκή εποχή), οι κάτοικοι θα εγκατασταθούν στο Κάστρο της Ωριάς, ένα σημείο που τους εξασφάλιζε  ασφάλεια  και προστασία  από τις εχθρικές  επιδρομές, γιατί οι καιροί  ήταν ανάστατοι. Ο πληθυσμός του νησιού, σε όλα αυτά τα χρόνια, άλλοτε αυξανόταν και άλλοτε μειωνόταν σημαντικά.

Όμως, το άστρο της Κύθνου θα αρχίσει να λάμπει από τα πρώιμα ιστορικά χρόνια (Γεωμετρική εποχή), ιδιαίτερα όμως, από την Αρχαϊκή, την Κλασσική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή, έως το τέλος  της Ύστερης Αρχαιότητας, όπου το Βρυόκαστρο (η  αρχαία Κύθνος) θα εγκαταλειφθεί και οι κάτοικοι του θα εγκατασταθούν και πάλι στο απόκρημνο, αλλά ασφαλές, Κάστρο της Ωριάς.

Οι ανασκαφές των αρχαιολόγων έχουν συσσωρεύσει  πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον Μαρουλά και στον Γεωμετρικό και Αρχαϊκό Κάστελλα, αλλά και από σωστικές ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή,  που άρχισε το 2002  και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Μαζαράκη –Αινιάν,  έχει  φέρει στο φως από τη γη  της αρχαίας Κύθνου μέγα πλήθος πολύτιμων ευρημάτων. Το ασύλητο ιερό των αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων ήταν μία αποκάλυψη!!! Ο δίδυμος ναός βρέθηκε ΑΘΙΚΤΟΣ  με όλα τα πολύτιμα, ως επί το πλείστον, αφιερώματα στη θέση τους. Νότια του ναού ανασκάφτηκαν δύο βωμοί καθώς και ένας εκτεταμένος »αποθέτης» που περιείχε και αυτός εκατοντάδες πολύτιμα αφιερώματα. Στο κείμενο που σας έχει δοθεί  και επιγράφεται »Κύθνος-Βρυόκαστρο» 1990-2014 Kythnos Excavation Project, αναφέρεται,    συνοπτικά, το αρχαιολογικό έργο που έχει επιτελεστεί στο διάστημα των 26 ετών.

Είναι  λοιπόν »ηλίου φαεινότερον » ότι,  αυτός ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν μπορεί ΠΛΕΟΝ να είναι στοιβαγμένος σε κιβώτια!!! Ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου γεννήθηκε από την  μεγάλη ανάγκη να στεγαστούν, επιτέλους, όλα αυτά τα ευρήματα!!! Εκφράζουμε την θέληση των Κυθνίων και όσων αγαπούν αυτό το πανέμορφο νησί  να ιδρυθεί και να λειτουργήσει  μουσείο στο νησί.

«Είναι  κρίμα η δόξα της Κύθνου να είναι κρυμμένη σε κιβώτια».

Ένα αρχαιολογικό μουσείο, εκτός από την μεγάλη ώθηση στην μελέτη των ευρημάτων στο  εργαστήριο του και στη συντήρηση τους, θα δώσει απαντήσεις, με τα επιστημονικά συμπεράσματα  που  θα προκύψουν, σε αναπάντητα ερωτηματικά της αρχαιότητας. Γιατί τα ευρήματα της Κύθνου θα οδηγήσουν αδιαμφισβήτητα  στην καλύτερη κατανόηση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και των λατρευτικών και τελετουργικών συνηθειών, ιδιαίτερα, της αρχικής περιόδου. Επίσης,  πιστεύουμε  πως ο εκπαιδευτικός  χαρακτήρας  του μουσείου  μπορεί να είναι  πολύ σημαντικός.

Ο  Σύλλογος μας έχει άμεση συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου, που έχει παραχωρήσει από το 2000 το κτίριο στο οποίο θα ιδρυθεί το μουσείο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, της οποίας  η νέα διεύθυνση υπό τον κ. Δημήτρη Αθανασούλη, έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδρυση και λειτουργία του μουσείου, καταθέτοντας  εγκαίρως  την υποψηφιότητα της Κύθνου για την χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ  2016-2020.

Πιστεύουμε ότι, με την συνεργασία όλων μας, ένα όνειρο πολλών ετών να γίνει πραγματικότητα.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ

σφραγιδα

 

Διοικητικό Συμβούλιο

Νικόλαος Κορρές (πρόεδρος)

Παναγιώτα Ανταλοπούλου (αντιπρόεδρος)

Ειρήνη Βλαστάρη (γραμματέας)

Κατερίνα Φίλιππα (ταμίας)

 Αννα Βλαστάρη  (μέλος)

Νίκος Μαρτίνος (μέλος) 

Γεώργιος Πασχάλης (μέλος)